| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maciek Zarząd Forum

|
Chyba w tym dziale mogę zapytać się o historię nazw ulic w Łomży. Na początek.
Od którego roku ulica Rządowa przyjęła tą nazwę, jaka była przyczyna zmiany nazwy i jak nazywała się poprzednio?
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony przez maciek dnia 27 Lis 2006 17:28, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
~ Zarząd Forum

|
|
Dokładnie nie jestem w stanie określić daty jednak analizując zdjęcie, na które kiedyś natrafiłem wynika, że już około 1913 roku ulica ta posiadała nazwę Rządowa. Widoczny fragment restauracji na zdjęciu skupiał w koło siebie sporo ludzi. Na pierwsze skojarzenie to można przypuszczać, że na tej ulicy znajdować się mógł również zarząd miasta?
fot. www.wrotapodlasia.pl
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Na zdjęciu mamy fragment ul. Rządowej od Nowego Rynku, po lewej stronie widać fragment kościoła ewangelickiego, ale to chyba nie była instytucja rządowa, ani instytucja będąca na rogu Nowego Rynku i Rządowej.
Do 1807 roku była to ulica Kozia. W 1807 odbyło się bardzo uroczyste wprowadzenie prefekta departamentu łomżyńskiego do budynku przeznaczonego na jego mieszkanie. Pochód posuwał się ulicą Kozią do Starego Rynku i dla upamiętnienia tego wydarzenia ulicę Kozią przemianowano na Rządową.
Źródło:
Ks. Witold Jemielity
Łomża Tysiącletnia
Pozdrowienia
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
W którym roku została połączona obecna Aleja Legionów z Placem Tadeusza Kościuszki i w którym roku został postawiony kamień na tym placu poświęcony pamięci Tadeusza Kościuszki?
Pozdrowienia
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
1. 1964
2. 1917 w setną rocznicę śmierci.
Pozdrowienia
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Co Wy na to drodzy forumowicze i Ty Adminie, gdybym w tym temacie pokazał trochę historii o naszych ulicach, pokazując przy tym zdjęcia każdej ulicy, jak w tej chwili wyglądają same ulice, zabytkowe obiekty na każdej z nich, jak też i budynki nowocześniejsze.
Pozdrowienia
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
~ Zarząd Forum

|
|
Widzę, że lubisz ten klimat i znasz się na rzeczy. Chętnie widziana jest tutaj Twoja praca 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Chcę Wam zaproponować zabawę w zgadywanie. Na załączonym zdjęciu trzeba rozpoznać gdzie znajduje się pokazany obiekt, lub co to jest i gdzie się znajduje. Chodzi o Łomżę i okolice. Kto pierwszy zgadnie, podaje następną zagadkę.
Co to jest i gdzie to można zobaczyć?
Pozdrowienia
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Ola !10 News

|
Ja wiem  ale nie mam na razie żadnego zdjęcia na zagadkę.  Postaram się coś poszukać i podegrać.
Dodane po 1 godzinach 43 minutach:
Dom rodzinny, na ul. Sikorskiego, po lewej stronie jak się jedzie w stronę Nowego Mostu  dobrze ?
To ja daje takie zdjęcie:

|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Dom rodzinny, na ul. Sikorskiego, po lewej stronie jak się jedzie w stronę Nowego Mostu dobrze ?.
Jeżeli to jest odpowiedź, to prosiłbym o więcej szczegółów. Ulica Sikorskiego jest dość długa.
Moja odpowiedź:
Jest to Woziwodzka 10.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
~ Zarząd Forum

|
|
Widzę, że zaczyna się fajna zabawa  chodź przyznam, że maciek czuje się w tym temacie jak ryba w wodzie i jak widać oprócz wiedzy ma również zdjęcia wszystkiego co z Łomżą związane.  Będzie problem zagiąć go…
Też wiem, gdzie znajduje się ten zegar słoneczny lecz bez podjechania pod ten dom i zobaczenia jaki ma adres - nie jestem wstanie podać szczegółowszej odpowiedzi
Być może będę w okolicy to wtedy podam.
maciek Nie dałeś kolejnej zagadki...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Zdjęcie to jest zrobione w Łomży. Gdzie?
Pozdrowienia.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Zatkało Was. Trudno uwierzyć, że w Łomży można spotkać oracza z pługiem i koniem? Jednak spotkałem, można powiedzieć, że pod samymi blokami.
Pozdrowienia.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
maciek Zarząd Forum

|
Widać, że odwiedzacie ten temat, i nikt za Was nie próbuje nawet odgadnąć gdzie zostało zrobione zdjęcie. Na pewno jest na terenie Łomży. Pewnie tam często przejeżdżacie lub przechodzicie. Jest to od strony południowej miasta.
Pozdrowienia.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Samara

|
a ja chyba wiem..  wydaje mi się że jest to pole koło kościoła pod wezwaniem Bozego ciała :)blisko sp10 przed zawadami 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
|